DC Motor Kontrol Üniteleri ve Kullanımları

 

Endüstriyel alandan, medikal sağlık kuruluşlarında kullanılan cihazlarda, eğitim alanlarında veya hobi ürünlerinde hareketli aksamlarda DC motor sıklıkla kullanılan elektriksel bir bileşendir. Kullanıcı olarak bakıldığında DC motorlar fiziksel olarak farklılıkları olmasına rağmen çalışma şekli olarak değerlendirildiğinde bir DC motor ve bir DC motor sürücü ile kullanıldığı için bir birine benzer olduğu düşünülmemelidir. DC motorlar fiziksel olarak farklı olmasının yanı sıra çalışma şekilleri olarak da birbirinden farklıdır.

Fırçalı DC motor, Fırçasız DC motor, DC Servo motorlar ve DC Step motorlar DC motor çeşitleridir. Bahsedilen motor çeşitleri kendilerinin kontrol edilmesini sağlayan elektronik kartları bakımından da çeşitlidir. DC Step motor sürücü ile fırçasız DC motor sürücü elektronik devre tasarımı ve çalışma şekli olarak da tamamen bir birinden farklıdır. Servo motor sürücüler de aynı şekilde dc motor ve dc step motor sürücülerden farklı şekilde çalışmaktadır.

DC Motor Sürücüler, daha yüzeysel olarak bakılırsa bir birlerine benzer yanı motorun hız kontrolünü, motorun yön kontrolünü ve motoru durdurma ivmelendirme gibi tipik özellikleri olan elektronik devredir. Daha detaylı bakılacak olursa DC motorun verimli kullanılabilmesi için motor sürüş tekniği, kontrol edilebilme arayüzleri, motor yön kontrolü esnasında oluşabilecek elektromanyetik ters polarizasyon dalgaların engellenmesi için gerekli korumalar, izolasyon malzemeleri, kısa devre aşırı yük durumları için gerekli korumalar gibi önlemlerin alınıp alınmadığı da motor sürücülerde olan ayırt edici özelliklerdir.

Uygulamalarınızda kullanmış olduğunuz DC motorlar sadece tek bir yönde hareket ediyor ve sadece belli bir hızda çalışması veya hızı değişken olarak kontrol etmek isterseniz MS12 DC Motor sürücü gibi bir sürücü kullanmanız yeterli olacaktır. MS12 DC motor sürücü elektronik kart tasarımı olarak bakıldığında oldukça yüksek akımlarda motoru sürebilecek MOSFET ve frekans sürücü entegresi ile beraber motoru sürmenize yardımcı olmaktadır. Kullanılacak analog potansiyometre ile motorun dönüş hızı ayarlanabilmektedir.

MS12 DC motor sürücü kartının çıkışındaki motor bağlantı uçlarına bağlantınızı +,- kutuplarını gireceğiniz şekline göre motorun dönüş yönü değişmektedir. Motorun dönme hızı için ise kart üzerinde bulunan analog potansiyometre motorun çalışma gerilimini değiştirmeden bunun yerine PWM tekniği ile frekansını değiştirerek kontrolünü sağlamaktadır. Bu sayede motorun kontrolü için kullanılan kaynaktan fazladan genlik almadan daha verimli kullanımı sağlanmıştır. Boyut olarak ufak ve güç olarak da boyutuna göre son derece verimli bir motor sürücü olan MS12 DC motor sürücü, eğer DC motoru elektronik kart üzerindeki konnektöre bağlamazsanız herhangi bir değerde akım tüketmez. Bu sayede beslendiği kaynağa motor sürme işlemini gerçekleştirmediği durumlarda akım çekmeyerek enerji verimliliğine katkıda bulunmaktadır.

Eğer DC motorun hız kontrolünün yanı sıra DC motorun dönüş yönünü değiştirmek istediğinizde motor kablolarını manuel olarak değiştirmek yerine elektronik kart üzerinden, bir tetikleme ile veya bir komut ile değiştirmek istiyorsanız o zaman MD151A DC motor sürücüsü gibi daha gelişmiş bir motor sürücü kullanmalısınız.

MD151A Çift yönlü DC motoru kontrol edebilen aynı zamanda hız kontrolü de yapabilen bir DC motor sürücüdür. Uygulamanızda özellikle Lineer motor kontrol ediyorsanız yön kontrolü özelliği olan bir motor sürücü tercih etmelisiniz. Sürekli motor polarizasyonunu manuel olarak değiştirebilmeniz her zaman mümkün olamayacağından elektriksel olarak kontrol edilebilen bir elektronik kart ile bu kontrolü sağlayabilirsiniz. Ayrıca motorun uzama ve kısalma hızları için de hız kontrolü özelliğinin olması da ayrı bir gerekliliktir.

MD151A DC motor sürücü ile motorun dönmüş olduğu yön değiştirilirken motorun yavaşlayıp daha sonra yön değiştirmesi elektronik kartın zarar görmemesi motor sürücüyü daha uzun ömürlü kullanılabilmesi için önemli bir kriterdir. Motor sürücünün yavaşlama ve hızlanma özelliğinin olması motor sürücü kalitesi açısından ayırt edici bir faktördür. Motor sürücü yazılımsal olarak belli bir algoritmaya sahip sürüş tekniğinde çalışabiliyor olması sayesinde motor normal çalışma hızından yön kontrolü yapılacağı zaman hızının yavaşça düşüp, ters yönde hızlanması motor sürmedeki ideal durumdur. Bu sayede motor yön kontrolü eğer röle ile yapılıyorsa rölede oluşacak arkların olmaması olabildiğince minimize edilmesi sağlanmış olur.

MD151A yüksek amperli DC motorları fırçalı, fırçasız veya lineer motorları yön ve hız kontrolünün yapılabilmesi için kullanılabilir. Endüstriyel alanda da makinalarda, paketleme ekipmanlarında, otomatik kapı sistemlerinde, sabit ve otomotiv klimalarında, pompalarda ve çekme emme uygulamalarında kullanılan motorların kontrolünde, laboratuvar ekipmanlarında, vana sürücüleri, dikiş makinaları ve bazı kaynak makinalarında da kullanılmaktadır.