Kablosuz Alıcı Vericiler
Elektronik cihazlar kablolu ve kablosuz kendi aralarında da farklılıklar göstermek üzere çok farklı şekillerde kontrol edilmektedir. Kablolu kontrolde RS232/422/485 gibi endüstriyel cihazların haberleşme arayüzlerinde çok sık karşımıza çıkan protokollerin yanında CAN bus, USB haberleşme, Ethernet ile haberleşme gibi farklı haberleşme tipleri vardır. Burada kullanılan cihazın kontrol edilme hızı, gelen giden veri paketi boyutu, kontrol edilecek cihaz ile kontrol eden cihaz arasında kablo mesafesi gibi kabaca ayrıştırma yapabiliriz. Kablolu haberleşmede günümüzde standartlar artık çok büyük farklılıklar göstermeden haberleşme protokolleri gelişme kaydetmektedir. Kablosuz haberleşmede durum böyle değildir. Sürekli yenilenen ve gelişen teknolojiler bu alanda oldukça ilerleme kaydetmektedir.
Kabaca 334MHz, 433MHz ASK FSK modülli RF modül içeren kablosuz alıcı vericiler sıklıkla karşımıza çıkan cihazlardır. Günümüzde bile otomatik kapı alıcılarının çoğunda bu bahsi geçen 433MHz frekansında ASK modülasyonlu RF modüller bulunmaktadır. Bu alıcılar birbirinden kodlama şekilleri ile ayrılmaktadır. Örnek olarak 433MHz haberleşen rolling kodlu alıcılar, hoping kodlu veya fix kodlu daha doğrusu algoritmaları içeren alıcı verici modüller olarak ayrılmaktadır. Burada bahsetmediğim algoritmalar mevcut olabilir, siz de bir alıcı verici kartı tasarlayıp bu RF modülleri kullanarak haberleşmede kullanacağınız şifreleme algoritmasını tasarlayıp kullanabilirsiniz.
Bu RF modüllerin kapsama alanları özellikle otomatik kapı ve kumandalı aç kapa kontrol uygulamalarında kullanıcıyı sıkıntıya sokmaktadır. Fazla RF cihazın bulunduğu ortamlarda kapsama alanı 30 40 metreden 20 ile 15 metrelere düştüğü tecrübe edilmiştir. Bu gibi durumlarda genellikle daha gelişmiş özellikleri olan modüller kullanılmaktadır. Bunlara örnek olarak dünyada genellikle ağ kurulumunda kullanılmak üzere ortaya çıkan ZigBee modüller kullanılmaktadır. Daha da bu günlere bakacak olursak da WiFi modüller kullanılmaktadır. Kablosuz haberleşme modüllerinde endüstriyel uygulamalarda 334MHz, 433MHz, 868MHz RF ASK, FSK gibi modülasyon teknikleri içeren RF modüllerin yanında Bluetooth, Network yapılandırmalarına izin veren ZigBee modülleri, WiFi internet modülleri dünya genelinde çok sık kullanılan popüler RF modüllerdir. Günümüzde IoT nesnelerin interneti uygulamalarında bu bahsi geçen modüller kullanılmaktadır. IoT uygulamalarından daha sonra da bahsedilecektir.
Kablosuz veya kablolu haberleşmede verinin uzak mesafelere daha sonra daha da uzaklara iletilmesi her zaman sınırı olmayan ve bu konuda çalışmaların sürekli devam ettiği bir konudur. Örnek olarak kabloluda RS232 ile RS485 arasında kabaca haberleşmesi ve haberleşmenin ölçümüne kadar büyük farklılıklar yoktur, fakat RS232 de mesafe 15-20 metreyi neredeyse bulmamasına karşın RS485 de 1 kilometreden fazladır. Aynı şey kablosuz için de geçerlidir, tipik bir 433MHz alıcı verici kartı açık alanda 50-60 metreyi bulurken, bluetooth modüller de 15 metre, yüksek güçteki ZigBee modüllerin her bir güğümler arası haberleşmesi de 100 metre civarındadır. Bu verilen verilen değerler tecrübe edilmiş değerler ve açık alanda yapılan denemelere istinadendir. Burada kullanıcı tabi ki kullanmak istediği sistemin kullanım kolaylığı ve sistem maliyetini hesaba katmak zorundadır.
Uygulama bazlı örnek verelim, büyük bir sitenin garaj kapısının kontrol edilmesini düşünelim. Otomatik kapı üzerinde bulunan 433MHz alıcılar mevcut kullanımı göz önünde bulundurursak açık alanda en iyi şartlarda 100 metreyi bulamayacağından uzak mesafede kontrolde genellikle kablolu kontrol tercih edilmektedir. Kullanıcı burada kablolu kontrol için kullanılacak kablonun ve burada oluşabilecek riskleri göz önünde bulundurarak tercih etmek zorundadır. Burada kontrol edilecek kapının kontrol odasına olan mesafesi 500 metre olsun. Kontrol odasından otomatik kapıya çekilecek olan kablo ve buradaki işçilik oldukça maliyet getirecektir. Bunun yerine daha uygun ve kablosuz çözümler aranmaktadır. MEGORAS Teknoloji tarafından geliştirilen MAV101B özellikle bu uygulamalar için ve tam bu problemle çözüm için tasarlanmıştır.
Daha extreme uygulamalara gitmek gerekirse her zaman yüksek güçlü kablosuz cihazlar bu tarz uygulamalarda çözüm olamayabiliyor. Bu durumda da ZigBee gibi ağ kurulumu gibi düğümden düğüme veri aktarımına izin verebilen RF modüller kullanılmaktadır. ZigBee modüllerin her bir düğüm arası mesafesi 300 metreleri geçemediği ve ağ kurulumu için karmaşık yapısından dolayı genellikle anlık veri toplama ve bunları görüntüleme uygulamalarında ve minik boyutlarda cihaz kullanılmasının zaruri olduğu uygulamalarda kullanılmaktadır. MAV101B uzak menzil kablosuz alıcı vericisi kablosuz haberleşmesinde kullanılan özel yazılım alt yapısı sayesinde mesafe arttırılmaktadır. Burada örnek olarak açık alanda 1 kilometreyi geçebilmektedir. Kullanıcılar fiyat performans olarak değerlendirdiğinde yani sistem optimize edildiğinde MAV101B kablosuz alıcı vericisinin sağlamış olduğu avantaj görülecektir. Bu sebepten dolayı da örnekte de verildiği gibi özellikle otomatik kapı kontrol uygulamalarında MAV101 alıcı vericisi sıklıkla talep edilmekte ve kullanılmaktadır. MEGORAS Teknoloji tarafından geliştirilen kablosuz alıcı vericisi şirket tarafından 3 yıl boyunca garanti kapsamındadır. Teknik özellikleri için ürünün sayfasını inceleyebilir ve talep edebilirsiniz.