Uzak Menzilli Kablosuz Alıcı Verici ile Otomatik Kapı Kontrolü

Otomatik kapı sistemlerinde kablolu ve kablosuz çeşitli yöntemlerle kontrol sağlanmaktadır. Kablolu buton ve ipli şalter gibi aksesuarlar ile kontrol sağlanırken kablosuzda yöntem ve protokol bakımından farklı şekillerde kontrol sağlanmaktadır. Başlıca kablosuz kontrol şekilleri;

  • RF 333MHz daha eski tipte kumanda el terminalleri ile kontrol
  • RF 433MHz yaklaşık 20 senedir güncel olan günümüzde de kullanılan el terminalleri
  • HGS sistemleri, RFID kartlar ile kontrol edilebilen sistemler
  • Plaka Tanıma sistemleri, loop dedektörlü sistemler
  • Daha nadir olan cep telefonu DTMF ton kontrolü ile çalışan sistemler. Eski ama Anadolu’nun bazı illerinde kullanıldığı biliniyor.
  • Gene nadir olan ama daha teknolojik olan android, ios işletim sistemli cihazlar ile telefon veya tablet gibi cihazlar ile kullanılan sistemler

Genellikle kablosuz kontrol edilebilen sistemler bunlardan ibaret olup, detaylı bakıldığında kullanıcı tespiti ve güvenliği arttırmak amaçlı geliştirilen farklı protokollü ürünler vardır. Örneğin kumandalarda 8 10 bit fix code diye bilinen kumandaların yanında hope, rolling code protokollü şifrelemeli kumandalar da mevcuttur. Aynı şekilde HGS etiketlerde de okunabilir, okunamayan tipler veya cep telefonu ile çalışan sistemlerin bazıları bluetooth alt yapısını bazıları wifi alt yapısını bazıları gsm alt yapısını kullanabiliyor.

Bu ürünler genel olarak otomatik kapı sistemlerinde mesafe kullanıcıya problem yaratabilmektedir. Bu nedenle radyo frekans katının kuvvetlendirilmiş olan alıcı vericiler içeren elektronik cihazlar sistemlere sonradan eklenerek kullanılabilmektedir. Girişi ve çıkışı olan bir konut projesinde girişte veya çıkışta bulunan güvenlik görevlisinin kendi bulunduğu yeri terk etmeden tüm giriş çıkışları kontrol etmesi beklenmektedir. Uygulamada bazen bu durum mümkün olamayabilir.

  • Ortamda bulunan benzer frekanslarda çalışan elektronik cihazlar
  • Uygulamada kullanılan RF modüllerin kalite olarak yetersiz olması
  • Uygulamada kullanılan RF modüllerin kalite olarak yeterli olmasına karşın sinyal çıkış güçlerinin yetersiz olması
  • Uygulamada kullanılan RF modün antenlerinin uygun konumlandırılmamış olması

Gibi durumlar oluşabilir. Bu durumda kullanıcılar kablolu sistemleri de tercih edebilmektedir. Burada maliyet açısından bakıldığında, yerin altından kablonun sağlıklı sürülmesi gibi alt yapı çalışması, kullanılacak kablo, kuvvetlendirici switch üniteleri gibi ürünler kullanılarak ayrıca kabloyu çeken uygulamacı için de işçilik ödemesi yapılmalıdır. Bu durumları hem maliyet, hem kullanım açısından kullanıcı için daha avantajlı daha uzun ömürlü ürün olan MAV101B kablosuz alıcı verici modülleri önerilmekte ve kullanılmaktadır.

MAV101B alıcı vericisi ile alıcı ve verici oldukça uzak mesafelerde haberleşebilmektedir. Bu çalışma herhangi yasal kuralları aşmadan, kullanıcıya hiçbir zarar vermeden gerçekleşmektedir. MAV101B ile pratikte uygulamada elde edilen tecrübelerle açık alanda 600 metreye kadar oldukça rahat haberleşme sağlanmaktadır. Yazıda verilen örnek için benzer uygulamalarda MAV101B sıklıkla kullanılmaktadır. Verici birimin kanal sayısı arttırılabilir olması, boyut olarak +20dBm RF çıkış gücüne sahip bir RF modüle sahip olmasına karşın makul boyutlardadır. Alıcı birim için de kanal sayısı arttırılabilir ve boyut olarak verici ile benzer boyutlardır. Güvenlik kulübesi ile kontrol edilmek istenen nokta arası mesafe 400 metreye kadar olan örnek uygulamalar mevcut. Sistem sağlıklı bir şekilde çalışmakta ve ilerleyen dönemlerde de vericinin kontrol edeceği noktalar daha sonra da arttırılabilir durumdadır.

MEGORAS Teknoloji tarafından üstlenilen tasarlanmış ve tamamlanmış olan benzer projelere Projelerimiz sayfasından veya Referanslardan ulaşabilirsiniz.