Otomatik Kapı Kontrolü
Otomatik kapı sistemleri 1990 dan sonra özellikle bina giriş kapılarındaki otomatların kullanımından sonra panjur kullanımıyla beraber ülkemizde kullanımı artmıştır. Senelerdir alışa gelmiş sistemler günümüzde de çalışma mantığı güvenlik kısımlarında ve kontrol kısımlarındaki gelişmeleri saymazsak çalışma şekli hakkında neredeyse hiç bir değişiklik yapılmamıştır.
Otomatik kapılar step by step yani; aç, durdur, kapa ve durdur şeklinde kullanılmaktadır. Otomatik kapıları, araç girişlerinde kullanılan garaj kapıları yana kayar kapılar, bariyerler, sandwich panelli kapılar, katlanır sarmal kapılar yani kepenkler ve panjurlar gibi sistemleri genellikle binalarda kullanılan kapı sistemleri ve endüstriyel sistemler olarak sınıflandırabiliriz. Endüstriyel sistemlerden kastımız motor yapısındaki farklılıklardan kaynaklı endüstriyel sextional kapılar, PVC branda hızlı kapılar, yana kayar yüksek hız ve torktaki kapılar ayrı bir sınıfta düşünebiliriz.
Bu kapılar senelerdir senaryo olarak çalışma şekli hep aynıdır. Günümüzde kontrol kısmı her geçen gün gelişerek artmaktadır. Görüntü işleme yöntemi ile plaka tanıma sistemleri, uzaktan kumandaların yanında cep telefonları ile aç kapa kontrolü, bilgisayar ile kontrol, uzaktan web tabanlı kontroller ve bunun dışında biraz daha yavaş gelişmelerin kat edildiği kablosuz RF 433 MHz dışında 2.4 GHz el kumandaları ile kontrol, RFID UHF frekanslı HGS antenler ile kontrol edilmesi gibi kontrolcüler gelişmektedir.
Özellikle Çin gibi Uzak Doğu menşeili ürünler HGS, RF sistemlerinde oldukça sık kullanılmakta ve bu cihazların üzerine Türk markaları getirilerek burada yerli ürün izlenimi verilip satışları da ayrıca yapılmaktadır. Bu gibi durumlarda zaman zaman müşteri memnuniyetinde yeterli teknik destek Uzak Doğudan alınamadığından veya zamanında müdahale edilemediğinden mağduriyetler yaşanmaktadır. Kullanıcıların bu durumlarda özellikle büyük projelerde firmaların bu yönlerine de dikkat etmesi gerekmektedir.
Kapı kontrollerinin bu kadar çok alternatifli olmasının sebebi ise şuan için “en iyi sistem bu” diyebileceğimiz bir sistemin tam olarak olmamasından kaynaklı. RF kontrol için var olan sistemlerin etrafta yer alan benzer frekanslarda çalışan cihazlardan veya daha farklı çevresel etkenlerden dolayı mesafenin kısa olması bir dezavantaj. Buna alternatif daha yüksek güçlü ürünlerden örneğin MAV101B gibi üniteler ile mesafe problemi ortadan kaldırılmıştır. Bu cihazlar da içinde kullanılan RF modüllerin yüksek güçte olmasından dolayı da cihazın boyutu normal elciklere göre büyük olduğundan da bu cihazlara alternatif HGS sistemleri kullanılmaktadır.
Bu HGS sistemlerinde de UHF antenlerin kaliteli olup CE ve IP standartlarına uygun olanından alınmalı ki harici ortamlarda güvenle kullanılması gerekmekte. Bu cihazlarında kullanıcıya oldukça maliyet getirmesi ve kurulum anında da projeye yükümlülükler getirmektedir. Bilgisayar, yerin kesilmesi(loop detector) gibi kurulum anında projeye ve uygulamacıya sorunlar getirmektedir. Ayrıca bu sistemde benzer frekanslarda çalışan örneğin İstanbul köprü geçişlerinde kullanılan HGS etiketlerinin bu frekansta olması sebebiyle antenin okuma algılamada hata yapmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda da kişiler projelerine kaçak geçiş algılama sistemleri istemektedir. Çünkü ilk giren aracın etiketi geçerken arkadan gelen araç öndeki aracın etiketi ile geçişi sağlayabilmektedir. Kaçak geçen aracın etiketi olmaması ama köprüde kullanılan etiketin olması sebebiyle antendeki okuma sesi sanki güvenlik personeline araçta doğru etiketin olduğu hissini vererek kaçak geçen aracı içeri almış olacaktır.
Bu sistemin de bu gibi sorunları olmasından dolayı görüntü işleme yöntemi ile çalışan plaka tanıma sistemleri gelişmiştir. Bu sistemler diğer sistemlere göre daha maliyetli olup, gene bilgisayar gibi ekstra ekipmanların yanı sıra sistemin iyi kullanılması gerektiği ve sistemde kullanılan kameraların çeşitli özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu özellikler çözünürlük, gece ve güneşli havadaki performansı gibi etmenler en temel aranan özelliklerdir. Bu özelliklerin hepsi tam ve uygun olduğunu düşünürsek alternatifler arasında fiyatı bir kenara alırsak en iyisi kameralı sistem plaka tanıma sistemi olarak düşünebilirsiniz. En güvenli sistem diyemiyoruz maalesef, çünkü buradaki sorun da şu; hızlı geçip kaçak geçen aracın algılanması gibi bir çok soruna çözüm olması doğru fakat, içeride var olan bir aracın otoparktan çalınma durumunda ise büyük bir güvenlik açığı oluşmuş oluyor. Otomatik kapı aracın hızla giriş çıkış yapabilmesine izin verdiğinden girişlerde rahatlık sağlıyor. Fakat içeriden çalınan aracın çıkışı da bir o kadar kolay olmuş oluyor.
Kısacası bir çok alternatif var fakat en iyisi diye tabir edeceğimiz sistem yok. Güvenlik, fiyat ve performans gibi kriterleri birleştirip en optimum sistem seçilmelidir. Bu konuda da MEGORAS Teknoloji gibi mühendislik ar ge firmalarından danışmanlık alabilirsiniz.